image1 image2 image3 image1
English
Aktuális
Zárva tartás

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy 2014. 03. 08-09-én technikai okok miatt zárva tartunk. Megértésüket köszönjük.

 
Díjat kapott Leskowsky Albert

Kecskemét MJV Közgyűlése Leskowsky Albertnek a város kulturális életében betöltött elévülhetetlen szerepe miatt a Bozsó János Díjat adományozta 2013. 10. 02-án, a Város Napja Gálaesten.
GRATULÁLUNK, LEÓ!

Fotó: Kecskeméti Hírhatár
Kecskemét városának a Bozsó Gyűjtemény mellett a másik közalapítványi formában működő, nemzetközi hírű gyűjteménye a Leskowsky Hangszergyűjtemény.

Leskowsky Albert 1979-ben alapította az országban egyedülálló hangszergyűjteményét melyet később a városnak adományozott. A több évtizedig tartó áldozatos gyűjtő- és kutatómunka eredményeként a Leskowsky Hangszergyűjtemény városunk nemcsak hazai, hanem nemzetközi hírnevét is öregbíti, jelentős turisztikai vonzerővel bír.

Az elmúlt évtizedekben sokezer gyermek és felnőtt ismerkedhetett meg a magyar népi- és különleges hangszerek világával a Hangszergyűjteményben. Számtalan látogató itt fogott először hangszert a kezében és kapott kedvet a zenetanuláshoz. A rendhagyó énekórái az ország minden pontjáról vonzották az iskolásokat. Albert egy olyan helyet hozott létre, ami Európában is egyedülálló: a hangszervilág ezernyi különlegességét és a magyar népi hangszerek páratlan gyűjteményét vehetik kézbe, próbálhatják ki a látogatók fesztelen, oldott hangulatban, családias környezetben. 

Az általa szervezett különleges hangszereket bemutató rendezvényei nemcsak városunk lakóival, hanem hazánk távoli pontjairól érkezett vendégekkel is megismertette a rendhagyó instrumentumok varázslatos világát. 

Leskowsky Albert nemcsak szenvedélyes gyűjtője a hangszereknek, hanem fejlesztője is. Találmány hangszereiről több amerikai és japán szaklap is terjedelmes cikkben elismerően nyilatkozott.

Leskowsky az experimentális zene területén is maradandót alkotott: négy lemeze jelent meg, melyek a magyar népzene gyökereiből táplálkozva, de azt újragondolva mutatják be a kísérleti hangszerek egyedi hangzásvilágát. Több felvételt a mai napig rendszeresen játszanak amerikai rádióállomások.

Leskowsky Albert többévtizedes tevékenysége Kecskemétet egy olyan kulturális értékkel gazdagította, amely Európában is egyedülálló, pedagógiai tevékenységének hatása pedig generációkon átívelő.

 
Hangszerbabusgató a legkisebbeknek

A Leskowsky Hangszergyűjtemény a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban minden kedden 10:00-tól "Hangszerbabusgató" foglalkozást tart a legkisebbeknek. Ingyenes kedvcsináló foglalkozás: 2013. szeptember 24. kedd 10:00.

 
Recyclo Band az Autómentes Napon

Recyclo Band Kecskeméten, az Autómentes Napon

Recyclo Band

A kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény újrahasznosított tárgyaiból készült hangszereit szólaltatja meg a Recyclo Band.  A fellépésen csak olyan tárgyakat hallunk megszólalni, amelyek készítői még véletlenül sem gondoltak arra, hogy egyszer azokból hangszer lesz. Az autófelni, a lefolyócső, a káposztasavanyító hordó, a kidobott kerékpáralkatrészek és gázcsőszelepek, valamint egy kurta slag szórakoztató nászának lehetünk szem- és fültanúi. A helyszínt egy kerékpárműhellyé alakítják át, ahol a szerelés hangjaiból a közönséggel együtt összeáll a muzsika. Vidám, szórakoztató kísérleti zenei élmény egy csipetnyi ethnoval és punkkal ipari köntösbe bújtatva. A megkomponált darabokat olyan rutinos zenészek adják elő, akik számos más, “tisztességes” zenekarban hosszú évek óta együtt muzsikálnak.

 
LASSULJ! - ambient est a Planetáriumban

Lassulj! - Ambient est Kecskeméten

A Hangszergyűjtemény és a Planetárium közös programja az Űrkutatási Héten.

AMBIENT NIGHT in Kecskemét in the Planetarium 
Slow music under the stars, chai, no shoes, lay back! (English description soon)

Hova ez a rohanás? Szenteljünk egy estét annak, hogy a hangok, a fények, az illatok, az ízek és a gondolatok szépen lassan körbeöleljenek. Az űrkutatási hét végén a kecskeméti Planetárium csillagai alatt fekfő helyzetben élvezhetjük kiváló művészek előadásában az ambient zenét és gyönyörködhetünk az univerzum látványában. A koncertek között az előtérben kialakított teázóban fogyaszthatunk indiai fair trade chai-t és ízlelhetjük meg helyi termelők alapanyagaiból készített finom szendvicseket.
A programot bővitjük, nézz vissza!
Zene:

- Humming Fireball - elektro/ambient, kísérleti

- Duo Pengangkatan - acoustic/ambient/intercontinental, egzotikus hangszerek hagja ölel körbe

- Szilágyi Áron - kivételesen lassan fog dorombon játszani

- Mansanas - eternal/timeless/ambient
 
Programok a Múzeumok Éjszakáján

 
Múzeumok éjszakája 2013

Múzeumok Éjszakája a Leskowsky Hangszergyűjteményben

6000 Kecskemét, Zimay u. 6/a

2013. 06. 22. szombat

18:00-19:00 Hangszersímogató a legkisebbeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek

19:00-19:45 Félrehangolva - szórakoztató tárlatvezetés a múzeumban

20:00-20:30 A citeráról mindenkinek - Előadó: Kovács Péter, citerajátékos

20:45-21:30 Utazás a gyógyító hangok világába - Előadó: Bálint Györgyi, hangterapeuta, Budapest Hangterápia Központ

21:45-22:30 Középkori hangszerbemutató - Előadó: Buda Ádám, tekerőlant művész

22:45-23:30 Áthangolva - szórakoztatóbb tárlatvezetés a múzeumban

23:45-00:15 Recyclo Elektro - Retro elektronikus hangszerek és kísérleti újrahasznosított háztartási eszközök akusztikus násza a zene tágabban vett értelmében.

00:30-01:00 00:30 Mansanas - relax sansulával - FEKVŐ KONCERT!!!

Muzeumok Ejszakaja

 

 

 
Adományt kapott a Gálaesten a Hangszergyűjtemény

A Kecskemét Kultúrájáért Alapítvány 2013. február 18-án, hétfőn 19 órától a Kecskeméti Kulturális Központban rendezte meg a Kecskeméti büszkeségeink Gálaestjét. A Gálaesten az Ittzés Tamás (hegedűművész, Bohém Ragtime Band) által alapított Kecskeméti Kultúra Mecénása Díj tavalyi díjazottja, Tormási Attila, a Tormási Kft. ügyvezetője 200.000 ft-ot adományozott a Leskowsky Hangszergyűjteménynek. Az adományt Szilágyi Áron, a Gyűjtemény vezetője vette át. Köszönjük a támogatást!

Mecénás Díj

 
Megnyert pályázat, 2015-ben költözés

Félmilliárd forintból alakítják a turisztikai központot

2013. január 15. 21:35 , Legutóbb frissítve: 2013. január 16. 11:35 Hraskó István
KECSKEMÉT Sikeres volt a régi Városi Mozi épületének felújítására benyújtott pályázat: bruttó 500 millió forintot kap Kecskemét.

A moziból Hírös Városi Turisztikai Központ lesz, itt kap helyet a kamaraszínház és a Leskowsky-hangszergyűjtemény – hangzott el a városházán kedden tartott sajtótájékoztatón.

 

1999-es bezárása óta rengeteg ötlet volt a mozi élettel való megtöltésére. Múzeumot, Kodály-házat, hangversenytermet, kulturális centrumot és rendezvényházat is terveztek itt megvalósítani, előrelépés mégsem történt. A műemléki védelem alatt álló épület állaga folyamatosan romlott, három éve betörők ellopták az előtérben, illetve a nagyteremben lévő villamosvezetékek egy részét, ugyanezen a télen hajléktalanok költöztek be az egykori pénztárba. A képviselő-testület tavalyi döntése értelmében aztán a Katona József Színház pályázatot nyújtott be a felújításra, és el is nyert nettó 399,6 millió forintot. Ebből mintegy 291 millió fordítanak a műemléképület átalakítására, a fennmaradó összeget pedig eszközbeszerzésre, marketingre. Önerőt a városnak nem kell biztosítania.
A kialakítandó turisztikai központba fog beköltözni a Leskowsky-hangszergyűjtemény, lehetővé téve annak interaktív bemutatását az épület több termében. A régi mozi lesz az új otthona a kamaraszínháznak is, ahol német nyelvű előadásokat is tartanak majd. A felújítást 2014 végére kell befejezni.

2019-re évi 40-45 ezerre szeretnék emelni a látogatók számát. A tervek szerint a központban nemzetközi zenei találkozókat, múzeumpedagógiai, fesztiváli és civil programokat, konferenciákat, filmvetítéseket is fognak rendezni.

 

 
Januári zárva tartás

Tisztelettel tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Gyűjtemény 2013. 01. 05-13. között zárva tart.

 
Áldott ünnepeket kívánunk

Áldott ünnepeket és harmóniában, jó ritmusban induló új esztendőt kívánunk!
Találkozunk 2013-ban!
Áldott ünnepeket! Merry Christmas!

 
Az agyag hangja kiállítás
Az agyag hangja kiállítás 2012 
Bemutatjuk Bán Mariann keramikusművész által a Hangszergyűjteménynek adományozott többszáz darabos kerámiasíp-gyűjteményt. 
 
A Leskowsky Hangszergyűjtemény és a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány tisztelettel meghívja Önt az Agyag hangja című kiállításra.

2012. november 16. 16:00

A kiállítást megnyitja: Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője.

Köszöntőt mond: Füzi László, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek igazgatója

A szimpóziumokon készített hangszereket Gulyás László és Szilágyi Áron szólaltatják meg.
 
A Recyclo Band fotózás

A Leskowsky Hangszergyűjtemény újrahasznosított, kísérleti hangszereit hansználó Recyclo Band hamarosan nagyobb fordulatszámot vesz. Ehhez már elkezdődtek az előkészítő munkák: legutóbb fotózáson volt a Recyclo.

Recyclo Band fotózás 

 
2012. október 23-án zárva vagyunk
Tisztelettel értesítjük a kedves érdeklődőket, hogy a Leskowsky Hangszergyűjtemény 2012. október 23-án zárva tart.
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL