image1 image2 image3 image1
English
Aktuális
Zárva 2015. 09. 01-től

 
Velencei Gyermekbiennálén a Hangszergyűjtemény

Kecskemét képviseletében először jelenik meg Magyarország a Velencei Gyermek Karneválon. Az Aurin Leánykar és a Kecskemétfilm Kft. mellett a Leskowsky Hangszergyűjtemény is képviseli hazánkat. A gyűjteményben már napok óta folyik a munka. Több száz hangszer közül kell kiválasztani, hogy melyek repüljenek Velencébe.

Szilágyi Áron éppen azokat a hangszereket gyűjti össze, melyeket kivisznek magukkal a Velencei Gyermek Karneválon, amelyen Magyarországot Kecskemét képviseli majd. Nem könnyű feladat, több száz hangszer közül kell választani.

A Leskowsky Hangszergyűjteményt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony kérte fel, hogy mutassák meg az ország és Kecskemét zenei sokszínűségét. Az egyik központi hangszer a doromb lesz, amit Olaszországban is nagyon ismert. A dorombozás mellett moldovai néptáncokat is tanulhatnak a gyerekek, sőt akár hangszereket is készíthetnek majd.

„Magyar népi hangszereket, olyan népi játékokat fogunk készíteni, amiket ott együtt az alkotókkal közösen ki is fogunk próbálni és egy közös zenélésbe vonjuk be őket. Ehhez bevonjuk az egyik legkülönlegesebb nép hangszert az ütőgardont, a citerát és megnézzük, hogy ezzel együtt hogyan szólalnak meg azok a hangszerek, amiket ők ott lekészítettek” - mondta el Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője.

A Gyermek Karneválon a hangszergyűjtemény mellett bemutatkozik majd az Aurin leánykar, amelynek vezetői a Kodály módszerről tartanak majd workshopot, de akár animációs filmet is készíthetnek a gyerekek a Kecskemétfilm munkatársainak segítségével. A programokról és arról, hogy mivel készül a Leskowsky Hangszergyűjtemény a Velencei Gyermek Karneválra, a pénteki Múzsa című magazinműsorunkban részletesen beszámolunk. (Forrás: Kecskeméti TV)

 
Kellemes ünnepeket!

 
Bokrétaünnep a Hangszergyűjtemény új otthonánál

2014. október 06-án a volt Városi Mozi épületénél (leendő Hírös Város Turisztikai Központ) bokrétaünnepet tartottak, melyen részt vett Balogh Zoltán emberi erőforrás miniszter, Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, Szemereyné Pataky Klaudia polgármesteri feladatokat ellátó alpolgármester is. A Miniszter Úr beszédében kiemelte, hogy az Európában egyedülállóan interaktív hangszergyűjtemény új, méltó helyre kerül.

 
Tárt kapukkal várunk - Hírös Programok

2014. október 4-én szombaton tárt kapukkal várunk mindenkit:

10:00-13:00 Hangszerdzsungel a legkisebbeknek: 1-8 éves korig
Állathang-utánzó hangszerek, törzsi dobok, egzotikus állatokból készült hangszerek.
Mindent a kéznek, mindent a fülnek!

14:00-15:30 Félrehangolva
Szórakoztató, tárlatvezetés a Hangszergyűjteményben a közönség aktív résztvételével.
Anekdoták, érdekes információk a legkülönfélébb instrumentumokról.

16:00-17:30 Összehangolva
Közösségteremtő tárlatvezetés a gyűjteményben. 
Milyen az, amikor úgy alakítunk zenekart vadidegen emberekkel, hogy előtte még hangszert sem láttunk közelről.
Ismerd meg embertársad a zenén keresztül!

(Természetesen a programváltozás jogát fenntartjuk.)

 

 
Hangzserbabusgatás a főtéren

 

 
Szeptember 27-én ingyenes programok

 
Yoga & Sound a Hangszergyűjteményben

Joga es hang egyutt – Gardian Szilviaval a Leskowsky Hangszergyujtemenyben
Augusztus 27-en szerdan, egy delutanra erdekes uj latogato erkezik a kulonleges hangok es hangszerek otthonaba, a Leskowsky Hangszergyujtemenybe.

A HANGok osi baratja a MOZGAS, egyutt es egymast tamogatva osidok ota segitenek nekunk abban hogy ellatogassunk sajat belso harmoniaszigetunkre. 

Gyermekeink jol ismerik ezt a helyet es a kulvilag gatlasait maguk mogott hagyva az onfeledt jatek zene es mozgas nyelvet hasznalva gyakran megfordulnak itt.

Delutan 5 orakor eloszor a gyerekeke lesz a ter, jatekos jogafoglalkozassal egybekotott hangszerbabusgatasra hivjuk oket.

A felnotteket 6:15 -re varjuk. Kellemes kimeletes jogaval es tibeti hangtalas relaxacioval keszulunk. Mindenkit szeretettel varunk, elozetes jogaismeret nem szukseges.A foglalkozasok soran kenyelmes, rugalmas viseletet ajanlunk. (amiben szabadon tudunk mozogni es ellazulni)A felnotteket arra kerjuk hogy hozzanak magukkal jogaszonyeget vagy torolkozot.

Az elmeny
A JOGA es a tibeti eneklo edenyek hangja egymast tamogatva egy olyan erdekes es kulonleges belso utazsara invitalnak bennunket ahol nyugalmat feltoltodest, koncentraciot es ellazulast talalhatunk attol fuggoen hogy mire van eppen szuksegunk.A joga es hang foglalkozas soran egy kimeletes jógagyakorlatsor és légzéstechnika segítségével fellazítjuk és elengedjük a bennünk elraktározott feszültségeket, hogy azután annak teljességében tudjuk befogadni a tibeti hangtálak harmonikus rezgéseit.

Az oktato
A foglalkozasok vezetoje az Angliaban elo, kecskemeti szuletesu jogatanar, Gardian Szilvia (www.szilviagardian.com). Szilvia munkaja soran a jóga es hang élményének megosztásán keresztül szeretne segíteni tanítványainak abban, hogy kapcsolatba kerüljenek a mindenkiben ott lakozó, vele született életörömmel, bölcsességgel és feltétel nélküli szeretettel. A “joga es hang” nevu programjat eloszor 2014 tavaszan mutatta be nagy sikerrel Anglia legrangosabb joga rendezvenyen, az OM YOGA SHOW-n. Augusztus 27-en Magyarorszagon eloszor, a szulovarosaba hozza el hozzank erre a (meghitt) delutanra a Leskowsky Hangszergyujtemenybe. 

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a korlátozott férőhely miatt: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  tárgy: jóga.

 
Múzeumok Éjszakája 2014

eskowsky Hangszergyűjtemény

(Scroll down for English)
Program:
Idén is várunk mindenkit a különleges hangszerek birodalmában szobakoncertekkel, különleges látvánnyal, előadásokkal, speciális tárlatvezetéssel.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország egyetlen látogatható hangszergyűjteménye, melyben a látogató kipróbálhatja a hangszereket. Többszáz népi, klasszikus és kísérleti instrumentum egy helyen. Élje át a zenélés élményét!

A programelemeket hamarosan bővebben kifejtük alább.

18:00-20:00 Hangszerbabusgató a legkisebbeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek

20:00-21:30 Félrehangolva - szórakoztató tárlatvezetés a múzeumban

21:30-22:30 Srájim koncert - zsidó zene Budapestről

22:30-23:00 Sámánok földjén - élménybeszámoló és fotókiállítás Jakutföldről

23:00-23:50 Sevi és Tanaka - Ősi hangszerek repítenek téridő csatornákon át

00:10-01:00 Papagei CriCri + Sávoltbéláné - Mega koncert miniatűr hangszereken

A programváltozás jogát fenntartjuk.Program (English):

Leskowsky Musical Instrument Collection
6000 Kecskemét, Zimay u. 6/a
Tel: +36 76 486 616, +36 70 518 0801
E: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
W: www.hangszergyujtemeny.hu
F: Facebook.com/hangszergyujtemeny
Open: 7/24 - Call before your visit

Program:
The Leskowsky Musical Instrument Collection is Hungary's only museum of its kind where you can try most of the exhibited instruments. Hundreds of traditional, classical and experimental instruments awaiting you.

18:00-20:00 Kid program: Pamper the instruments!
20:00-21:30 Detuned - extraordinary musical guide in the museum
21:30-22:30 Srájim concert - Jewish music from Budapest
22:30-23:00 On the Land of Shamans - presentation about Yakutia, Siberia
23:00-23:50 Sevi & Tanaka concert - Ancient instruments, future trance
00:10-01:00 Papagei CriCri & Sávoltbéláné - Mega concert on the smallest instruments

Program is subject to change.

 
Áldott ünnepeket!

 
Díjat kapott Leskowsky Albert

Kecskemét MJV Közgyűlése Leskowsky Albertnek a város kulturális életében betöltött elévülhetetlen szerepe miatt a Bozsó János Díjat adományozta 2013. 10. 02-án, a Város Napja Gálaesten.
GRATULÁLUNK, LEÓ!

Fotó: Kecskeméti Hírhatár
Kecskemét városának a Bozsó Gyűjtemény mellett a másik közalapítványi formában működő, nemzetközi hírű gyűjteménye a Leskowsky Hangszergyűjtemény.

Leskowsky Albert 1979-ben alapította az országban egyedülálló hangszergyűjteményét melyet később a városnak adományozott. A több évtizedig tartó áldozatos gyűjtő- és kutatómunka eredményeként a Leskowsky Hangszergyűjtemény városunk nemcsak hazai, hanem nemzetközi hírnevét is öregbíti, jelentős turisztikai vonzerővel bír.

Az elmúlt évtizedekben sokezer gyermek és felnőtt ismerkedhetett meg a magyar népi- és különleges hangszerek világával a Hangszergyűjteményben. Számtalan látogató itt fogott először hangszert a kezében és kapott kedvet a zenetanuláshoz. A rendhagyó énekórái az ország minden pontjáról vonzották az iskolásokat. Albert egy olyan helyet hozott létre, ami Európában is egyedülálló: a hangszervilág ezernyi különlegességét és a magyar népi hangszerek páratlan gyűjteményét vehetik kézbe, próbálhatják ki a látogatók fesztelen, oldott hangulatban, családias környezetben. 

Az általa szervezett különleges hangszereket bemutató rendezvényei nemcsak városunk lakóival, hanem hazánk távoli pontjairól érkezett vendégekkel is megismertette a rendhagyó instrumentumok varázslatos világát. 

Leskowsky Albert nemcsak szenvedélyes gyűjtője a hangszereknek, hanem fejlesztője is. Találmány hangszereiről több amerikai és japán szaklap is terjedelmes cikkben elismerően nyilatkozott.

Leskowsky az experimentális zene területén is maradandót alkotott: négy lemeze jelent meg, melyek a magyar népzene gyökereiből táplálkozva, de azt újragondolva mutatják be a kísérleti hangszerek egyedi hangzásvilágát. Több felvételt a mai napig rendszeresen játszanak amerikai rádióállomások.

Leskowsky Albert többévtizedes tevékenysége Kecskemétet egy olyan kulturális értékkel gazdagította, amely Európában is egyedülálló, pedagógiai tevékenységének hatása pedig generációkon átívelő.

 
Hangszerbabusgató a legkisebbeknek

A Leskowsky Hangszergyűjtemény a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban minden kedden 10:00-tól "Hangszerbabusgató" foglalkozást tart a legkisebbeknek. Ingyenes kedvcsináló foglalkozás: 2013. szeptember 24. kedd 10:00.

 
Recyclo Band az Autómentes Napon

Recyclo Band Kecskeméten, az Autómentes Napon

Recyclo Band

A kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény újrahasznosított tárgyaiból készült hangszereit szólaltatja meg a Recyclo Band.  A fellépésen csak olyan tárgyakat hallunk megszólalni, amelyek készítői még véletlenül sem gondoltak arra, hogy egyszer azokból hangszer lesz. Az autófelni, a lefolyócső, a káposztasavanyító hordó, a kidobott kerékpáralkatrészek és gázcsőszelepek, valamint egy kurta slag szórakoztató nászának lehetünk szem- és fültanúi. A helyszínt egy kerékpárműhellyé alakítják át, ahol a szerelés hangjaiból a közönséggel együtt összeáll a muzsika. Vidám, szórakoztató kísérleti zenei élmény egy csipetnyi ethnoval és punkkal ipari köntösbe bújtatva. A megkomponált darabokat olyan rutinos zenészek adják elő, akik számos más, “tisztességes” zenekarban hosszú évek óta együtt muzsikálnak.

 
LASSULJ! - ambient est a Planetáriumban

Lassulj! - Ambient est Kecskeméten

A Hangszergyűjtemény és a Planetárium közös programja az Űrkutatási Héten.

AMBIENT NIGHT in Kecskemét in the Planetarium 
Slow music under the stars, chai, no shoes, lay back! (English description soon)

Hova ez a rohanás? Szenteljünk egy estét annak, hogy a hangok, a fények, az illatok, az ízek és a gondolatok szépen lassan körbeöleljenek. Az űrkutatási hét végén a kecskeméti Planetárium csillagai alatt fekfő helyzetben élvezhetjük kiváló művészek előadásában az ambient zenét és gyönyörködhetünk az univerzum látványában. A koncertek között az előtérben kialakított teázóban fogyaszthatunk indiai fair trade chai-t és ízlelhetjük meg helyi termelők alapanyagaiból készített finom szendvicseket.
A programot bővitjük, nézz vissza!
Zene:

- Humming Fireball - elektro/ambient, kísérleti

- Duo Pengangkatan - acoustic/ambient/intercontinental, egzotikus hangszerek hagja ölel körbe

- Szilágyi Áron - kivételesen lassan fog dorombon játszani

- Mansanas - eternal/timeless/ambient
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL